Şanlıurfa'da hayvancılıkta büyük tehlike!

TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, son yıllarda mera alanlarında fazla kayıp yaşandığını belirterek, “Şanlıurfa’da meraların yapılaşmaya, yanlış üretime ve aşırı otlatmaya kurban ediliyor” ifadesini kullandı.

Şanlıurfa'da hayvancılıkta büyük tehlike!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü kapsamında, Türkiye’de ve bölgede hayvancılığın geleceğini tehdit eden çölleşme riskine dikkat çekildi. Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA Vakfı) Şanlıurfa İl Temsilciliği, meraların korunması gerektiğine vurgu yaptı.

Türkiye’nin son 65 yılda mera varlığının yarısından fazlasını kaybettiği belirtilirken, bu durumun sadece çevresel değil aynı zamanda ekonomik sonuçlar doğurduğu ifade edildi. Meraların azalmasının et ve süt gibi hayvansal ürünlerdeki fiyat artışlarını tetiklediği kaydedildi.

TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, bölgede tarım ve hayvancılık dengesine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

Öztürkmen, Şanlıurfa’da meraların yapılaşma, yanlış üretim ve aşırı otlatma nedeniyle ciddi tehdit altında olduğunu ifade ederek, bunun hayvancılığı ithal yem bağımlısı hale getirdiğini ve fiyatları artırdığını söyledi.

ÖZTÜRKMEN: ŞANLIURFA’DA DERHAL MERALAR KORUMA ALTINA ALINMALI

Şanlıurfa’da meraların koruma altına alınması gerektiğini belirten Öztürkmen, “Şanlıurfa’da ve ülkemizde meraların yapılaşmaya, yanlış üretime ve aşırı otlatmaya kurban edilmesi, hayvancılığı ithal yeme bağımlı hale getirmekte ve fiyatları tırmandırmaktadır. Meralar derhal koruma altına alınmalı ve ıslah edilmelidir. Sınırlı su kaynaklarımızı tarımda aşırı ve verimsiz tüketmek, yeraltı sularını bitirmekte ve meralarımızı da kurutarak çölleştirmektedir. Acilen tasarruflu damlama ve yağmurlama sistemlerine geçilmelidir. Hasat dönemiyle artan anız yangınları toprak ekosistemini öldürürken, meralarımızı besleyen toprak bütünlüğünü de bozmakta ve erozyonu hızlandırmaktadır.” dedi.

“TÜM KURUMLARI MERALARI SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUZ”

Tüm kamu kurumlarını meralara sahip çıkmaya çağrı yapan Öztürkmen, “Meralarımızı korumak; hem çölleşmeyi durdurmak hem de halkımızın sağlıklı ve ucuz gıdaya erişimini sağlamak demektir. TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilciliği olarak; tüm kamu kurumlarını, yerel yönetimleri ve üreticilerimizi meralarımıza, toprağımıza ve suyumuza sahip çıkmaya çağırıyoruz.” diye konuştu.

 

Şanlıurfa'da hayvancılıkta büyük tehlike!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.